December 31, 2014 MINDZ.com will close down. Read why.
Belbin

Kent u de valkuilen van uw team?

ThijsRijnbergen - Thursday 04 March 2010 - 11:11 - 273 x read
Het is goud waard om te weten waar je als team goed in bent. Én waar de valkuilen liggen. Dan weet je waar je mee scoort maar ook waar je extra aandacht aan moet besteden. Juist dit laatste is essentieel, om niet (steeds) met uw team tegen dezelfde problemen aan te lopen.

Ken de kwaliteiten én valkuilen van uw team

Teams werken niet altijd effectief samen. Vaak komt dat doordat bepaalde talenten in het team niet aanwezig zijn. Voorbeelden hiervan zijn:
 • Een team is heel goed in het bedenken van innovatieve ideeën, maar komt maar niet tot concrete uitwerkingen
 • Projecten worden met enthousiasme opgestart maar steeds niet afgemaakt
 • Vergaderingen blijven frustrerend doordat er geen structuur in zit
 • Het lijkt altijd gezellig in het team, maar in de wandelgangen wordt gezeurd en geklaagd
Het Teamrol Management model van de Engelse onderzoeker Meredith Belbin biedt een analyse methode om negatieve (zgn. disfunctionele) patronen in teams te doorbreken. Het model brengt de verschillende talenten van de teamleden in kaart. Vaak met veel herkenning van de teamleden. Het teamprofiel geeft handvatten en aanwijzingen voor het ontwikkelen van het team in de toekomst.

Een teamprofiel voor uw team opstellen

Hoe krijgt u inzicht in de teamrol verdeling in uw team? Ieder teamlid vult een teamrol vragenlijst in. Naast individuele rapportages komt hieruit ook een teamprofiel naar voren. Gebaseerd op de aanwezige (én afwezige) teamrollen in uw team. Het teamprofiel verklaart haarscherp waarom het team steeds tegen bepaalde problemen aanloopt. En biedt handvatten om deze negatieve patronen te doorbreken.

Typische valkuilen

Vaak komt het erop neer dat bepaalde teamrollen afwezig zijn:
 • Tekort aan Bedrijfsman talent Aan goeie ideeën geen tekort. Maar het loopt spaak in de uitvoer. Voordat iets goed is afgerond ontstaan alweer nieuwe ideeën. Het team komt maar niet tot concrete uitwerkingen.
 • Tekort aan Brononderzoeker talent Het team mist het contact met de buitenwereld. Ze proberen voor alle problemen zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Dit kost veel tijd. En geld.
 • Tekort aan Plant talent Het team is niet innovatief. Ze brainstormen niet en denken niet buiten de kaders. Hierdoor zijn oplossingen middelmatig. En complexe problemen worden niet goed opgepakt.
 • Tekort aan Monitor talent Het team gaat aan de slag zonder goed na te denken. Paden worden ingeslagen zonder eerst de alternatieven te exploreren. Ze missen abstractieniveau.
 • Tekort aan Zorgdrager talent Het team rond projecten zelden goed afgemaakt. Ze missen de puntjes op de i. En zien mogelijke problemen niet totdat ze er middenin zitten.
 • Tekort aan Vormer talent Teamleden komen niet in beweging. Het team mist initiatief en daadkracht.
 • Te weinig Voorzitter talent Vergaderingen verlopen ongestructureerd of zelfs chaotisch. Procedures zijn onduidelijk. En structuur is ver te zoeken.

Wat te doen?

Wat kunt u doen als u een of meerdere talenten in uw team mist?
 1. Neem aan / selecteer op wat je mist.
 2. Of betrek missende talenten (tijdelijk) bij het team.
 3. Als je de luxe niet hebt, organiseer het dan. Maar iemand verantwoordelijk voor het bewaken van het talent in het team. Het liefst iemand die nog het meest affiniteit met die teamrol heeft.
 4. Als de functionele voorzitter Voorzittertalent mist, maar die is wel aanwezig in een ander teamlid, laat die dan de vergaderingen voorzitten.
Meer tips voor het werken met de teamrollen in uw team vindt u op http://www.werkenmetteamrollen.nl

Comment on this article

You must be logged in to leave a comment.

Subscribe via email

Follow the comments of this article by email: