December 31, 2014 MINDZ.com will close down. Read why.
Ronald van den Hoff

Rabo regels...

Ronald van den Hoff - Friday 16 September 2011 - 06:27 - 2773 x read
We maken het onszelf steeds lastiger. Via @jvdschenk kreeg ik een overzicht van een aantal keurmerken die Nederland rijk is. Wat een regel ellende. Denken we nu dat we echt op deze wijze een veilige samenleving krijgen? In mijn boek Society30 komen rondom het nieuwe inkoop regime van de overheid nog meer ‘keurmerken langs”. Op papier lijkt het mooi, maar zo langzamerhand biedt een keurmerk feitelijk geen enkele zekerheid meer.
Banken hebben hetzelfde probleem. Volgens alle Basel akkoorden en druk van de AFM dient het klantbelang beter gewaarborgd te worden. Dus gaan we als bank eens goed de administratie rondom onze klanten op orde brengen. Onze organisatie is alweer jaren geleden opgestapt bij de Rabobank, omdat mijn account manager na 25 jaar vertrok (reorganisatie) en wij 6 maanden lang nooit meer iets van onze bank vernomen hebben.Toch kreeg ik in april dit jaar een aantal formulieren, die ‘ik moest ondertekenen’. Rekeningen die wij dus al jaren geleden hebben opgezegd en van een filiaal, afdeling en accountmanager (Schiphol, afdeling groot zakelijk) die ik niet kende en waar de bank ons blijkbaar inmiddels heeft ondergebracht. Er kwam ook snel een aanmaning: als wij niet heel snel deze formulieren ondertekenden ‘werden de spaartegoeden van werknemers rekeningen (spaarloon) bevroren’. Ik heb direct laten weten dat ik niet onder de indruk was van dit soort dreigementen en het zelfs erg ongepast vond. Nooit meer iets vernomen.

Tot deze week. Er loopt nog een klein rekeningentje van mijn Stichting Tortuga Feliz, een schilpadden beschermingsproject in Costa Rica. Zo af en toe maken we geld over voor de aanschaf van zaken als een bootje of gereedschap. Dat gebeurt handmatig, want het geld schijnt via de VS, vervolgens San Jose en dan naar een lokaal bankje gestuurd te worden. Dat gaat helaas niet via internet. Maar die vlieger ging deze week niet op: eerst fysiek komen tekenen, anders geen geld! Dus ik ze vriendelijk uitnodigen dan maar langs te komen. Daar begonnen ze niet aan: “Als wij handmatig overboekingen verrichten dienen wij in het bezit te zijn van een originele handtekening en wij mogen faxopdrachten niet accepteren. Overigens willen wij u er nogmaals op wijzen dat wij de formulieren zoals verzonden in april van dit jaar nog immer getekend retour dienen te ontvangen”.

Vervolgens vroeg ik deze bank mij dan maar te bevestiging dat men weigerde de betaling uit te voeren. Hierop kwam het uiterst charmante antwoord terug van de Senior Account Manager Groot Zakelijk : “uit de mailwisselingen van de afgelopen periode blijkt duidelijk dat u ontevreden bent met ons als huidige bankrelatie. Gezien deze onvrede lijkt het mij verstandig dat de huidige lopende rekeningen bij een andere bank worden ondergebracht. Zodra wij van u opdracht krijgen dit te regelen (met originele handtekening) zullen wij dit in gang zetten.
Opzouten dus, maar wel eerst de handtekening komen zetten!

Erg triest wordt je hiervan. Regels zijn regels en daar moeten klanten maar onder lijden. De Euro staat op instorten, en als Griekenland ten onder gaat mogen wij als belastingbetaler weer ‘bijstorten’ om die banken in leven te houden. Banken, die klanten nog steeds een noodzakelijk kwaad vinden en er respectloos mee omgaan. En de bankbonus is blijkbaar afhankelijk van het feit dat de administratie op orde is, niet of zo'n Senior Account Manager Groot Zakelijk nog wel (tevreden) klanten heeft. Wanneer worden die bankmensen zelf eens wakker?
Latest Change by: Ronald van den Hoff on Friday 16 September 2011 - 06:39

Comments

Raymond Koning
Raymond Koning -  (2011-09-16 07:33)
Vervelende ervaringen. Ik heb zelf eigenlijk alleen positieve ervaringen met de Rabobank, maar dan wel als consument, niet als zakelijke relatie. Snap niet dat ze -in een tijd waarin iedereen kan publiceren en over sociale netwerken beschikt- zo met klanten durven omgaan en het risico op dit soort awareness nemen. En dat terwijl het hoofdkantoor zo ongeveer bij jou om de hoek zit... Apart.
Rob van den Borne
Rob van den Borne -  (2011-09-16 07:51)
Drama, die grote bedrijven. Deze accountmanager moet NOOIT voor zichzelf beginnen. Zolang de 'paycheck' maandelijks binnenkomt kun je het maken om klanten weg te jagen. Zonde van zo'n instelling en het geeft weer een blogpost met negatieve feedback. Ik vraag me af wanneer ze het gaan leren. Nodig ze uit voor je workshop LOL.
Zelf heb ik deze week met KLM een ervaring opgedaan tijdens hun actie van de Werelddeal. Ook hier geldt weer dat open communicatie als storend wordt gezien. Op mijn blog schrijf ik hierover: http://robvandenborne.com/lifestyle/waar-is-eva-wijman-winnares-klm-vind-de-wereld-deal-actie/
en evenals onze formule S2M is jouw KLM genomineerd voor een NIMA Award...
Ronald van den Hoff Ronald van den Hoff  (2011-09-16 08:37)
Ronald van den Hoff
Ronald van den Hoff -  (2011-09-16 09:26)
en wat twitter reacties:

@mariazanders19:
@rvandenhoff gewoon ex raboklant worden. Ik wilde prive rek. openen, werd 2 x geweigerd ( te kleine klant) Service? succes met overstappen

@ClaudiaDimpact:
@rvandenhoff Ik mocht niet eens een rekening bij de Rabo openen omdat ik niet AL mijn bankzaken naar hen wilde overhevelen...#fail

@rozemarijn:
@rvandenhoff mijn moeder moest bij de #rabo een handtekening van haar man hebben toen zij haar onderneming ging starten, heeft ze geweigerd.

@petervanbeelen:
@rvandenhoff Fun om te zien dat DE coöperatie @rabobank is geïncorporeerd door de oude wereld. Heel slecht dit.

@MartinZwart:
@rvandenhoff past een mooi goed doel niet beter bij een Triodos bank?

@KeesRomkes:
@rvandenhoff klantvriendelijkheid was er bij mijn "kennismakingsgesprek" gister ook niet bij. #rabofail

@Zeijkamp:
@rvandenhoff de #Rabo is echt een minder leuke bank en dan druk ik me dus vriendelijk uit! #exitdus

@transarchitect:
@rvandenhoff opwinden helpt niet; nog even en we hebben ze niet meer nodig ;-)John van den Enden
John van den Enden -  (2011-09-16 11:04)
Kunnen we niet zelf wat gaan regelen met geld of iets anders om toch gewoon zaken met elkaar te kunnen doen?
Of zitten we er al zo diep in dat we eigenlijk alleen nog maar gemangeld kunnen worden?
Stef Bos zingt erover en pleit ervoor dat je NIKS meer hebt, dan heb je ware VRIJHEID!
Hoe kunnen we voor banken en overheid een KALE KIP lijken en ondertussen (stiekem/niet te opvallend) een nieuwe Society 3.0 met elkaar hebben opgebouwd en VRIJ zijn.

Wat betreft de handtekening: Ik heb ook nooit getekend omdat er in het te ondertekenen kontrakt letterlijk staat dat de bank over je geld kan beschikken. En daar teken ik principieel niet voor!
maria zanders
maria zanders -  (2011-09-16 12:43)

Zo zijn legio verhalen van verscheidene banken op te noemen waar mensen tussen bank en schip belanden of bank en gemeente/instantie. Met zeer ernstige gevolgen.
Bv Nederland is doorgedraaid in de systeem en regelgeving. Alles moet via bank, liefst niet cash enz.. ondertussen lopen kosten op en service?

Bankfilialen sluiten, waar kunnen ouderen nog terecht voor bankservice?

John van den Enden
John van den Enden -  (2011-09-16 12:53)
Ik schat zo in dat die druk en die onmacht alleen maar meer zal worden. Totdat wij er klaar mee zijn en eruit stappen. Interessant is dan wel dat we op het moment dat we er uit stappen nog volop energie/levenslust/geld/tijd hebben om een periode zonder de zgn.'steun' van het oude systeem op eigen benen te gaan staan. Ik schat zo in dat we dan in kleinere gemeenschappen zullen samenleven. (er zijn al voorbeelden van totale dorpen (in Zwitserland), die volledig los van het geldsysteem het met elkaar prima redden in Vrijheid.
trade087
trade087 -  (2014-07-05 06:43)

In the USA, the three-tier supra pas cher system is not helping the wine lover either. Recent laws prohibiting trade between supra france states irritated some wine drinkers. Tom Wark heard them and launched the American Wine Consumer Coalition. The AWCC has three main goals: “Lobby in the states and at the federal level for the rights of wine consumers; Educate wine regulators about the real interests of wine consumers; Inform the media of the interests of wine consumers”. From a marketing point of view, both chaussures supra organizations are critical to the wine market. By giving more power to the wine consumer (who is never consulted on what he wishes or needs), they provide a better service and give voice to what the consumers want. Good luck to both services!

Comment on this article

You must be logged in to leave a comment.

Subscribe via email

Follow the comments of this article by email: